FOTODINÁMIÁS TERÁPIA – PDT- a fájdalommentes, seb nélküli szemölcseltávolítás kulcsa

A szemölcsök sok ember életét megkeserítik, különösen, ha jól látható helyen vannak, kiújulnak vagy fájdalmat okoznak. Ha szeretnénk megszabadulni tőle, nem könnyű eldönteni, hogy melyik eljárást válasszuk a sokféle lehetséges kezelési mód közül. Ezek egyike egy új módszer, különleges technológia: a fotodinámiás terápia – röviden PDT.

 

Milyen tünetekre, elváltozásokra javasolt?

 • tenyéren, talpon és ujjakon levő szemölcsökre
 • vékony bőrrákmegelőző állapotok esetén
 • napfénykárosodott, foltos, egyenetlen, érdes felszínű, érettebb bőr fiatalítására

 

Miért szükséges ezeket kezelni?

 • a közönséges szemölcsök vírusfertőzések következményei, növekedhetnek méretben, számban. Nem csak esztétikai problémát okoznak, de másokat is megfertőzhetnek, a talpon nyomási fájdalmat, körülötte hólyagot, nagyobb bőrkeményedést is okozhatnak, összefolyhatnak (mozaikszemölcs).
 • a bőrrákmegelőző állapotok kezelés nélkül átalakulhatnak súlyosabb formává, mélybe terjedhetnek, bőrrákká válhatnak.
 • a krónikus napfénykárosodott bőrön sokféle elváltozás fordulhat elő nagyobb számban, ezek kezelés nélkül esztétikai panaszt okozhatnak, jó és rosszindulatú daganattá válhatnak.

 

Kinek ajánlott ez a kezelés?

 • a szemölcsök kezelésére főleg gyerekeknek, sportolóknak ajánlható, de mindenki választhatja ezt a fájdalommentes módszert, amellyel korlátlanul folytatható a mindennapi tevékenység, sportolás.

 

 • a bőrrákmegelőző állapotok és napfénykárosodott bőr tünetei orvosi szűrővizsgálat után kerülnek elbírálásra. Pl. alkalmas ez a kezelés hámló, érdes, vörösesbarna foltok esetén, az arcon, fejbőrön, test felső részén, amelyek viszketnek, vagy érzékenyek, fájnak, újonnan keletkeztek, esetleg megsérültek, lekaparták, de kiújulnak (aktinikus vagy solaris keratosis). Ezért javasolt, hogy forduljanak bizalommal bőrgyógyászhoz a fenti tünetekkel vagy egyébként is rendszeresen bőrrákszűrésre.

 

Milyen elő- és utókezelés szükséges a terápiához?

A kezelés előtt:

Az elváltozás helyétől, vastagságától, a diagnózistól függően otthonra különböző krémet kap a páciens, amelyet részletes magyarázat alapján naponta használ egy vagy két hétig.

A kezelés után:

A szemölcs utókezelésére zsírozó krém használható éjszakára.

Egyéb területen fényvédelem szükséges két napig.

 

Hogyan zajlik a kezelés?

Először egy krém felvitele (az orvos teszi rá az elváltozásra szorosan leragasztva) szükséges (amely a fényérzékenyítő előanyagát tartalmazza). Ezután – két vagy három óra felszívódási idő múlva – jön vissza a páciens. Ekkor egy húsz perces fénykezelés történik védőszemüvegben, legtöbbször kényelmes, fekvő helyzetben, ami olyan kellemes érzéssel jár, mintha napozna. Néha enyhe égő érzés előfordulhat, de ezen lehet segíteni a fókusztávolság növelésével.

 

Mikorra várható a kezelés eredménye?

A kisebb elváltozások kb. egy hónap alatt eltűnnek, a nagyobbaknál általában három hónap kell a látható eredményhez. A kontroll alkalmával-ha szükséges-egy hónap után lehet ismételni a kezelést.

 

Milyen előnye, hátránya van más kezelésekhez képest?

Előnyök:

 • kiváló kozmetológiai eredmény
 • fájdalommentes
 • sebnélküli kezelés
 • nincs káros mellékhatása
 • a kezelt felület nagysága lehet 25 cm átmérőjű is
 • ismételhető, kombinálható más kezelésekkel

 

Hátránya:

 • mélyebb elváltozás esetén ismételni kell a kezelést

 

Mi a PDT eljárás lényege?

Lényege egy fotooxidációs reakció, amely egy fotoszenzibilizátor és megfelelő fény hatására az érintett sejtekben zajlik és a reaktív oxigén hatására a körülményektől függően immunmodulációhoz vagy sejtelhaláshoz vezet. A lokális PDT során egy krémet teszünk az elváltozás felszínére (amelynek a felszívódását az előzetes bőrpuhítás elősegíti). Ez az előanyaga a bőrben képződő fotoszenzibilizátornak (protoporphyrin IX-nek). A fotoszenzibilizátor szelektíven feldúsul a gyorsan osztódó, malignus vagy gyulladt sejtekben. Ezután egy megfelelő fénnyel történő besugárzás történik: rendelőnkben egy Hyrosun PhotoDyn 505 készülékkel, amely vízhűtéses infravörös A (wIRA) típusú fénnyel és látható fénnyel (VIS) működik. A vízszűrő a bőrt esetlegesen károsító hullámhosszakat elnyeli, megakadályozza a bőr túlhevülését, így biztonságos kezelést tesz lehetővé felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt.

 

Milyen más tünetekre, panaszokra is jó ez a fénykezelés (wIRA) krém nélkül?

 • acne és rosacea esetében, ha nem szeretne gyógyszert szedni.

Kiváló gyulladáscsökkentő hatás biztosítható egy speciális színszűrő segítségével.

 

-nehezen gyógyuló sebek (pl. friss sebek vagy ulcus cruris) kiegészítő kezelésére. Nedvedző sebek gyorsabb száradása, hámosodása érhető el.

 

 

A kezelésnek hála hatékonyan és fájdalommentesen szabadulhat meg a nemkívánatos szemölcstől, egyéb említett elváltozástól úgy, hogy arra semmilyen nyom nem emlékezteti majd.

 

Specialitások

Venus Viva – bőrfiatalítás személyre szabottan

Ha tükörbe nézve, úgy érzi, jól esne arcának egy igazi energiabomba, ha ráférne egy kis kényeztetés, e technológiának hála nem […]

Tovább

FOTODINÁMIÁS TERÁPIA – PDT- a fájdalommentes, seb nélküli szemölcseltávolítás kulcsa

A szemölcsök sok ember életét megkeserítik, különösen, ha jól látható helyen vannak, kiújulnak vagy fájdalmat okoznak. Ha szeretnénk megszabadulni tőle, […]

Tovább

ERBIUM-YAG LÉZERES bőrgyógyászati kezelések

Az Erbium-YAG lézer a sebészi lézerek közé tartozik, amellyel a bőr felszínén levő tünetek, panaszok kezelhetők. A hagyományos kezelésekhez képest, […]

Tovább