ERBIUM-YAG LÉZERES bőrgyógyászati kezelések

Az Erbium-YAG lézer a sebészi lézerek közé tartozik, amellyel a bőr felszínén levő tünetek, panaszok kezelhetők. A hagyományos kezelésekhez képest, és más, pl. a széndioxid lézerhez képest is óriási előnye a szép és gyors sebgyógyulás (a minimális hőkárosító mellékhatás kialakulása miatt – ez csak 4 mikron – a sebszéleken).

 

Milyen elváltozások kezelésére alkalmas?

 

Jóindulatú bőrelváltozások eltávolítására alkalmas (szükség esetén szövettani vizsgálat lehetőségével):

  • vírusos szemölcsök, mint pl. tenyéri-talpi szemölcsök (verruca),
  • gyerekek uszodaszemölcsei (mollusca),
  • testen levő „időskori szemölcsök” (Seborrhoeás keratosis),
  • nemi szerveken levő HPV okozta szemölcsök (condyloma),
  • Fibroma, Xanthelasma, tetoválások, tyúkszem, benőtt köröm kezelésére.

 

Esztétikai indokok alapján:

Hegek minőségének javítására, eltűntetésére (acne vagy sérülés utáni állapotokban), bőrfiatalításra (fotorejuvenáció), ránckezelésre (javítás vagy eltüntetés), bőrfeszesítésre, bizonyos pigmentfoltok eltüntetésére stb.

 

Milyen készülékkel történik a kezelés?

 

A Dornier Medilas E egy olyan Erbium-YAG lézerrendszer, amelyet speciálisan a bőrgyógyászatban végzett szöveteltávolításra fejlesztettek ki. Gyors és pontos leválasztást tesz lehetővé minimális termikus szövetkárososdás mellett. Ezáltal optimális sebgyógyulási folyamatot eredményez. A hegképződés rizikóját minimálisra csökkenti.

 

Hogyan hat ez a kezelés?

 

Az Erbium-Yag lézer hatására a bőr felső rétege elpárolog, A réteg vastagsága a lézerfény energiájától függ. Ez a vastagság akár pár mikrontól pár milliméterig terjedhet, így akár nagyon vékony réteget vagy vastagabbat távolíthatunk el a bőr felületéről, célunknak megfelelően, az elváltozástól függően.

Ha szükséges, az elváltozás épben történő eltávolítása után végezzük a lézerkezelést, hogy az eltávolított képletet szövettani vizsgálatra tudjuk küldeni.

Ha az irha középső rétegét épen hagyjuk, szép hámregenerációt tudunk elérni: sima, hegmentes és fiatalosabb jellegű új bőr keletkezik. Ilyen módon kezelhető és eltávolítható szinte minden bőrön levő elváltozás, nem túl mély ránc, akár nagyobb felületen is. A lézersugár hatására a kollagén rostok is összehúzódással reagálnak, és újak is keletkezhetnek. Ez az alapja a bőrfiatalító hatásnak.

 

Hogyan történik a kezelés?

 

Általában helyi érzéstelenítésben: krémmel vagy injekcióval, néha érzéstelenítés nélkül dolgozunk, mert kevés kellemetlenséggel, kis fájdalommal jár a beavatkozás. Mindig védőszemüvegben, ambulánsan végezzük a kezeléseket, amelyek nem tartanak sokáig. Legtöbbször dezinficiens-tartalmú, hámosító folyadékkal, krémmel fedjük, ha szükséges fedőkötéssel vagy nyomókötéssel zárjuk a sebet.

 

 

Mikorra várható a gyógyulás?

 

Az eltávolítás helyén-a kezelés mélységétől függően-pár naptól-egy-két hétig tart a hámosodás. Erre az időre egyénre szabott, részletes javaslatot adunk a kezelést illetően. Általában dezinficiens krémet, napi kötéscserét javaslunk otthonra. Ha szükséges orvosi kötéscserét, ingyenes kontroll lehetőséget biztosítunk. A hámosodás után általában meghatározott ideig fényvédelem szükséges.

 

Milyen szövődményei lehetnek a kezelésnek?

Felülfertőződhet a seb vagy vastagabb heg keletkezhet -ennek kivédésére javasoljuk az otthoni napi kötéscserét dezinficiens krémmel, javasoljuk, hogy ne érje víz, izzadás, dörzsölődés, kerülje a sporttevékenységet a megbeszélt ideig.

Színelváltozással gyógyulhat, ezért fontos a szigorú fényvédelem.

Herpesz keletkezhet a hámhiányos felületen-ezért megelőző gyógyszeres kezelést adunk a herpeszre hajlamos egyéneknek, ha nagyobb bőrfelszínt kezelünk.

Általában, ha megfelelő a seb utólagos, otthoni ápolása, védelme, kontrollja,nem alakul ki szövődmény.

 

Mik az előnyei más kezeléshez képest?

  • szép és viszonylag gyors sebgyógyulás
  • nemkívánatos hegképződés esélye minimális
  • pigmentzavarok keletkezési esélye alacsony

 

Kell-e elő-vagy utókezelés?

Az elváltozás helye, nagysága,a diagnózis alapján egyéni megbeszélés témája az elő- és utókezelés.

 

Specialitások

Venus Viva – bőrfiatalítás személyre szabottan

Ha tükörbe nézve, úgy érzi, jól esne arcának egy igazi energiabomba, ha ráférne egy kis kényeztetés, e technológiának hála nem […]

Tovább

FOTODINÁMIÁS TERÁPIA – PDT- a fájdalommentes, seb nélküli szemölcseltávolítás kulcsa

A szemölcsök sok ember életét megkeserítik, különösen, ha jól látható helyen vannak, kiújulnak vagy fájdalmat okoznak. Ha szeretnénk megszabadulni tőle, […]

Tovább

ERBIUM-YAG LÉZERES bőrgyógyászati kezelések

Az Erbium-YAG lézer a sebészi lézerek közé tartozik, amellyel a bőr felszínén levő tünetek, panaszok kezelhetők. A hagyományos kezelésekhez képest, […]

Tovább